artoollikainen Pro Patria

FYI: dataa eikä mutua pilvenveikoille: kannabiksen "harmittomuus"

https://www.hs.fi/tiede/art-2000005803551.html

_________________________________________

 

Kannabis näyttäisi vanhentavan aivoja merkittävästi. Laajassa tutkimuksessa aivojen toiminta oli paljon kannabista käyttävillä niin hidasta, että aivot vaikuttivat 2,8 vuotta vanhemmilta kuin oikeasti olivat.

Myös runsas alkoholin käyttö näytti vanhentavan aivoja ennenaikaisesti, mutta vain 0,6 vuodella.

Myös monissa psykiatrisissa ja käytöshäiriöissä aivojen toiminta hidastuu ennenaikaisesti. Skitsofreenikoilla aivojen ikälisä oli keskimäärin 4 vuotta, kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä 1,6 vuotta ja adhd:ssa 1,4 vuotta.

 

Tuloksiin päätyivät yhdysvaltalaiset tutkijat laajan aivokuvantamisaineistonhttps://content.iospress.com/articles/journal-of-alzheimers-disease/jad180598 perusteella. 31 277 ihmiselle tehtiin toiminnallisia aivokuvauksia levossa ja keskittymistä vaativan tehtävän aikana. Aivojen toimintaa eli verenkiertoa 128 eri aivoalueella mitattiin Spectillä eli yksifotoniemissiotomografialla.

”Ihmisen aivojen aktiivisuus hidastuu ikääntyessä. Aivokuvantamisella voidaan hämmästyttävän tarkasti määrittää ihmisen aivojen ikä”, tutkimuksen pääkirjoittaja ja Amen-klinikoiden perustaja psykiatri Daniel G. Amenhttps://www.hs.fi/haku/?query=daniel+g.+amen sanoo Youtubehttps:// - videolla.

Tutkimuksen juju oli siinä, että aivokuvien avulla yritettiin määrittää ihmisten oikeaa ikää. Mikäli arvio heitti yläkanttiin, aivot määriteltiin ennen aikojaan vanhentuneiksi, ja syytä etsittiin taustamuuttujista.

Amen sanoo yllättyneensä siitä, että kannabis kiihdytti aivojen vanhenemista toiseksi eniten.

”Kulttuurissamme aletaan nähdä kannabis harmittomana aineena. Tämän tutkimuksen pitäisi pysäyttää meidät ajattelemaan asiaa”, hän sanoo tutkimuksen julkaisseen Journal of Alzheimer’s Disease -lehden tiedotteessahttps://www.j-alz.com/content/largest-brain-study-62454-scans-identifies-drivers-brain-aging.

Kyseessä ei ollut satunnaisotanta, vaan koehenkilöt olivat psyykkisiin sairauksiin erikoistuneen Amen-klinikkaketjun asiakkaita. He kärsivät erilaisista psykiatrisista häiriöistä, kuten skitsofreniasta ja adhd:sta. Testihetkellä he olivat 0–105-vuotiaita.

Amen-klinikan ohella tutkimukseen osallistui väkeä Googlelta, Johns Hopkins -yliopistosta sekä Kalifornian yliopiston Los Angelesin ja San Franciscon kampuksilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Mainiota, että palstalle tuodaan vastavoimaa sille propagandalle, jonka kautta marihuanan käyttöä ja laillistamista markkinoidaan. Valheellisen ja harhaanjohtavan tiedon määrätietoinen ja toistuva syöttö tuottaa valitettavasti tuloksia; se on ollut tunnettua viimeistään kansanvalistus- ja propagandaministeri Joseph Goebbelsin ajoista lähtien.

Marihuanan ja muiden kannabistuotteiden kuten kaikkien huumeiden käytön vahingollisuus käyttäjänsä terveydelle on selviö, jota kukaan ei ole voinut kumota. Lääkkeellinen käyttö on punnittava erikseen, mutta kokonaan ilman haitallisia sivuvaikutuksia ei sekään voi tapahtua.

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim jakaa sivuillaan tietoa kannabiksen aiheuttamista terveyshaitoista. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suosit...

Ote suosituksesta: "Kannabiksen käyttö 2-kertaistaa skitsofreniariskin."

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Duodecim, täysin lääkefirmojen rahoilla pyörivä lafka, eli toki kannabiksesta joka vie omia markkinoita puhuu totuudenmukaisesti, koska lääkealahan ei ole korruptoitunut. :D
https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2017/0...

Kannabista skitsofrenian hoitoon.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/317768.php

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mielenkiintoinen tutkimus, jossa kaikki titkittavat henkilöt olivat ovat psyykkisesti sairaita. En ole vielä päässyt tutkimukseen käsiksi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Eli onko se johtopäätös, että kannabis vanhentaa aivoja vain psyykkisesti sairailla, eikä terveillä?

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Kannattaisikohan vähän tutkia, ennenkuin hutkia? Tämä Amen on tunnettu puoskaroinnistaan.
"Amen touts the use of SPECT (single photon emission computed tomography) imaging for diagnostic purposes.[7] His marketing of SPECT scans and much of what he says about the brain and health in his books, media appearances, and marketing of his clinics has been condemned by scientists and doctors as lacking scientific validity and as being unethical, especially since the way SPECT is used in his clinics exposes people to harmful radiation with no clear benefit.[8][9][10][11]"

https://en.wikipedia.org/wiki/Daniel_Amen

Myös täysin päinvastaisia tutkimuksia on, siksipä kannabista nyt tutkitaan Alzeheimerin hoitoon.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25024327

https://www.popsci.com/marijuana-compound-removes-...

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Otanta ei myöskään ollut kannabiksen käyttäjiä, vaan hänen psykiatrisia potilaitaan, todella epätieteellinen tutkimus.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Ilimaankos ko niillä käyttäjillä on taipumusta ennustaa säitä ;)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Aika ilkeästi sanottu Pekka Poudasta

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Kyse ei ole Pekasta, vaan vanha kansa nimitti huru ukkoja sää ennustajiksi. :D

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #8

Vanhan kansa tiedosti kannabiksen hyödyt hyvin. Apteekista sai kannabisöljyjä vielä 1950 luvulle saakka.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #8

Huru-ukot pelkää kannabista ja uskoo höpötutkimuksia.

"Huru-ukko on ajat sitten kehityksen kelkasta pudonnut menneen ajan edustaja."
-Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen tutkija Maija Länsimäki

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #10

Kaarlo Simojoki kuumotti tästä aihessa Twitterissä minua ja muutamaan muutakin.

Linkki sinne..

https://twitter.com/kaarlosimojoki/status/10333827...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eikös sitä sanota, että vanhetessa viisastuu.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Muutama kriittinen kohta tutkimukseen.

Olen ollut siinä käsityksessä että laadukkaiden ja luotettavien tutkimusten aineisto löytyy helposti. Tuosta tutkimuksesta en löytänyt ainakaan helpolla hakemisella dataa. Onko joku löytänyt.

Tutkimuksen "päätutkija" on bestseller-kirjoittaja ja Amen-klinikan perustaja. Hänen kirjallinen tuotoksensa liittyy lähinnä aivojen toimintaa parantavaan tai tiettyjen käyttäytymishäiriöiden (esim. ADD) itsehoito-oppaisiin. Amen-klinikan päätoimialana ovat olleet lähinnä aivojen SPECT-kuvauksien tekeminen ja näillä tienaaminen.

Tutkimusmateriaali eli aivojen SPECT-kuvat ovat olleet peräisin Amen-klinikoiden asiakkaiden kuvauksista. Amen-klinikkaan, itse Ameniin, kuvausten hoidolliseen ja diagnosistiseen hyötyyn, tarpeeseen ja hinta/hyöty-suhteeseen on kohdistunut kritiikkiä muiden ammattilaisten taholta. Laajan aivojen "itseapu"-oppaiden lisäksi Amen on mukana myös "luontaistuotekaupassa". Suomalainen vastine Amenille olisi esim. Tohtori Tolonen luontaistuotteineen ja artikkeleineen.

Päätutkijalla ja hänen yrityksellään on laajoja taloudellisia intressejä kuvausten ja kirjamyynnin suhteen. Amen-klinikoiden tapaa käyttää Spect-kuvauksia diagnosoinnissa on myös arvosteltu. Kuinka tarkka on otantamateriaalin diagnosoinnin oikeellisuus.

Mikä on virhemarginaali ja erilaisten ryhmien suuruus. Mikä on esimerkiksi kannabisryhmään kuuluvien lukumäärä.

Tutkimus käyttää suhteellisen luovaa ja uudentyyppistä tapaa arvioida erilaisten sairaustilojen vaikutusta aivojen arvioidussa iässä suhteessa todelliseen ikään. Alkoholin suhteellisen pieni vaikutus tuntuu ainekin itsestäni oudolta. Alkoholismi ja runsas alkoholinkäyttö on tunnettu aivojen toimintaa heikentävästi vaikuttava syy. Silti alkoholismi näkyy vain suhteellisen pienenä aivojen vanhenemisena. Onko alkoholi aivoille suhteellisen turvallinen vai onko SPECT-kuvien tulkinta huono verrokki arvioitaessa alkoholin aiheuttamaa haittaa aivojen ikääntymiselle.

Tähän tutkimukseen kannattaa kyllä suhtautua hieman varauksella ennenkuin vetää kovin rajuja johtopäätöksiä ja yleistyksiä.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Jep, ihan puoskarihan tämä kaveri on. Sopi kuitenkin Ollikaisen narratiiviin, joten mitäs sitä taustoja tutkimaan. Hauska tämä blogin otsikko.
"FYI: dataa eikä mutua pilvenveikoille: kannabiksen "harmittomuus""
Snadi huti tuli. :)

Toimituksen poiminnat