artoollikainen Pro Patria

Vieraskielisempi Stadi v. 2030...

HS 7.6.2017

"Helsinkiläisistä vieraskielisiä oli vuoden 2016 alussa noin 14 prosenttia. Vuoteen 2030 mennessä osuuden arvioidaan nousevan 23 prosenttiin."

Tulee mieleen -70 luvun vasemmistoaallon yhteydessä Arwidsson-seuran punertuneet siniristiliput ja kysymys "Tätäkö haluat?"...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Arvio vaikuttaa melko varovaiselta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko sillä niin väliä mitä kaikkia kieliä ihmiset kadulla puhuvat?

Tuossa "Tätäkö Haluat" -tarrassa (jollainen itsellänikin aikoinaan oli lukiossa käyttämässäni attasheasalkun kannessa) oli kysymys varoituksesta, että silloista menoa Suomesta oltiin tekemässä neuvostotasavaltaa. Kyse oli siis yhteiskuntajärjestelmän sekä valtion olemassaolon puolesta otetusta kannasta.

Itse asiassa voidaan pikemminkin todeta, että mitä kansainvälisempi Suomi on sitä suurempi kynnys on joutua imperialistisen valtapolitiikan kohteeksi.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Onko sillä niin väliä mitä kaikkia kieliä ihmiset kadulla puhuvat"

On

Minua **tuttaa suunnattomasti, jos menen Helsingissä pubiin, jossa en saa tilattua olutta suomeksi tai jos vien polkupyöräni huoltoon ja joudun selittämään ongelman mekaanikolle englannin kielellä.

Olenpa törmännyt siihenkin ihmeeseen, että jouduin keskustelemaan kertaalleen lääkärin kanssa osin latinaksi ja englanniksi, kun lääkärin suomenkielen taito oli lähinnä auttavalla tasolla. Miten lie laillistunut ammattiinsa?

Alepassa asiointi onneksi sujuu ihan selkokielellä.

Nämä kaikki siis jo tämän päivän Helsingissä.

Käyttäjän artoollikainen kuva
Arto Ollikainen

Kielistä en niinkään tiedä, mutta jospa arvidsonistit voisivat miettiä tarraa, jossa siniristilippu on muuttumassa kalifaatti-väreihin...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kansanvälisyyttä, itäeurooppalaiset turistit kerjäämmässä polvillaan kaduillamme ja kymmeniä tuhansia lähi-idän pakolaisia odottamassa veronmaksajien maksamassa asunnossa sossulta discorahaa? Veronmaksajien kustantamille tulkeille ainakin on töitä.

Toimituksen poiminnat